Alpha Omega Congres Vlaanderen
Geachte collega’s,
De veronderstelling dat diabetes ‘een beetje suiker’ is, is al jaren achterhaald. Tijdens het Alpha Omega Congres willen wij u informeren over nieuwe ontwikkelingen en de voor- en nadelen van bestaande diagnostische methoden en behandelingen tegen het licht te houden.
Het Alpha Omega Congres is inmiddels al negen keer in Nederland georganiseerd. Wegens het succes van dit congres, breiden we graag uit naar Vlaanderen en daarmee vindt in 2018 de eerste editie van het Alpha Omega Congres Vlaanderen plaats.
Tijdens dit congres bieden wij uitgebreide informatie over innovatieve aspecten van diabetesonderzoek en behandeling. In het plenaire programma gaan we allereerst in op hot topics in de diabeteszorg, waaronder immuuninterventies bij type 1 diabetes (kunnen we diabetes genezen?) en het gebrek van GLP1-receptoragonisten bij type 2 diabetes. In het middagprogramma besteden we aandacht aan bijzondere
aspecten van diabeteszorg, zoals transitie van zorg, optimaal gebruik van continue glucose monitoring, effecten van diabetes op het bot en het ontstaan van diabetes na orgaantransplantatie.
Wij hopen u op donderdag 31 mei 2018 te mogen begroeten op de eerste editie van het Alpha Omega Vlaanderen Congres in het Elzenveld Hotel Antwerpen.
Met vriendelijke groet namens de dagvoorzitters,
Prof. dr. Bruce Wolffenbuttel, Universitair Medisch Centrum Groningen
Prof. dr. Bart Keymeulen, Universitair Ziekenhuis Brussel
Doelgroep
Internisten, diabetologen, endocrinologen, vasculair-geneeskundigen, arts-assistenten, diabetesverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten uit Nederland en Vlaanderen.
Accreditatie
Voor Nederlandse deelnemers wordt voor 5 uur accreditatie aangevraagd bij Kwaliteitsregister V&V en het Verpleegkundig Specialisten Register. Voor artsen uit Vlaanderen wordt accreditatie aangevraagd bij het RIZIV. Educatoren uit Vlaanderen ontvangen een certificaat.
Kosten
De deelnemersbijdrage is 35 euro. Dit bedrag is inclusief lunch, koffie/thee en bezoek aan de informatiemarkt. Tot twee weken voor aanvang van het congres kunt u kosteloos annuleren.
Inschrijving
U kunt zich inschrijven via de groene “inschrijfknop”. Na inschrijving ontvangt u een automatische bevestiging per e-mail. Ongeveer twee weken voorafgaand aan de bijeenkomst ontvangt u verdere informatie per e-mail.
Dit congres wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Abbott, Ascensia, Medtronic, Ypsomed en Zkope Healthcare. Deze sponsoren hebben geen enkele invloed op de inhoud van het onderwijs.
Programma
09.00 uur
Ontvangst en registratie
09.30 uur
Opening door de dagvoorzitters
Prof. dr. Bruce Wolffenbuttel & Prof. dr. Bart Keymeulen
09.35 uur
Plenaire lezing 1: Screening en bijzondere vormen van diabetes
Prof. dr. Bruce Wolffenbuttel
10.25 uur
Plenaire lezing 2: Immuun interventie bij type 1 diabetes
Prof. dr. Bart Keymeulen
11.15 uur
Pauze
11.45 uur
Plenaire lezing 3: Plaats van incretinemimetica in behandeling van type 2 diabetes
Prof. dr. Luc van Gaal
12.35 uur
Lunchpauze
13.30 uur
Workshopronde 1 (A t/m C)
14.30 uur
Pauze
15.00 uur
Workshopronde 2 (D t/m F)
16.00 uur
Einde
Workshopronde 1
A. Diabetes type 1: transitie van kind naar volwassene
Drs. Sarah Bovenberg & Dr. Luc Janssens
B. Glycemische variabiliteit en hypoglycemie na betaceltransplantatie
Prof. dr. Robert Hilbrands
C. Wat is PTDM?
Mw. Winnie van El
Workshopronde 2
D. Continue Glucose Monitoring in hospital
Prof. dr. Christophe de Block
E. Real Time CGM en pomptherapie
Prof. dr. Pieter Gillard
F. Diabetes en bot
Dr. Charlotte Verroken
Workshopomschrijvingen
A. Diabetes type 1: transitie van kind naar volwassene
Drs. Sarah Bovenberg & Dr. Luc Janssens
Voor jongeren met diabetes kan het verloop van de ontwikkeling op biologisch en psychologisch gebied van kind naar volwassenheid anders zijn dan bij een kind zonder diabetes. Het hebben van een chronische aandoening vergroot de complexiteit van allerlei ontwikkelingstaken zoals: autonomie, identiteit, seksualiteit, onderwijs en vrijwillige keuzes. De levenswijze en de ontwikkeling die bij de adolescentie horen staan vaak op gespannen voet met het leven met diabetes. Van alle leeftijdsgroepen hebben adolescenten de meest problematische diabetesregulatie. Hiervoor zijn zowel hormonale als ontwikkelingspsychologische factoren aan te wijzen. De jongere wordt blootgesteld aan de invloed van vrienden en verleidingen zoals drugs, alcohol en roken. Daarnaast vormt de overdracht van de behandeling van zijn diabetes van de kinderarts naar de internist waarbij een vertrouwd gevoel van zekerheid en veiligheid dreigt te worden ondermijnd een risico. Voor het behandelteam vereist dit een intensivering van de begeleiding en een zorgvuldig en op maat gesneden transitietraject teneinde zorg te dragen voor de juiste ondersteuning van de jongere en zijn ouders in deze fase waarbij de zorgvraag als uitgangspunt dient. Een gedegen structurele afstemming tussen de verschillende vakgroepen is bij transitie van essentieel belang. De daadwerkelijke overgang naar de volwassenzorg dient plaats te vinden nadat de adolescent in staat is gebleken om zijn eigen ziekte grotendeels onafhankelijk van zijn ouders en het behandelteam te managen en vertrouwd is geraakt met de volwassenenzorg. Transitie is niet alleen een logistieke, organisatorische stap, maar betreft ook medische inhoudelijk punten. Hoe bewuster de patiënt van “ zijn” diabetes, hoe groter de kans op een geslaagde overstap.
Aan de hand van een casus en bespreken van literatuur*, criteria van o.a. NICE en ADA, nationale (Nederlandse) ontwikkelingen. zal transitie verder worden toegelicht en enkele handreikingen worden gedaan.
B. Glycemische variabiliteit en hypoglycemie na betaceltransplantatie
Prof. dr. Robert Hilbrands
Omschrijving volgt.
C. Wat is PTDM?
Mw. Winnie van El
PTDM is de benaming voor die vorm van diabetes mellitus die ontstaat na een orgaantransplantatie. Het is een veelvoorkomende metabole complicatie die geassocieerd is met een negatieve impact op de uitkomsten van transplantatiezorg. Dit vooral door het hoge risico op infectie, rejectie en bovenal op cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit. In de workshop verdiepen we ons in het eigen karakter van PTDM en bespreken we de specifieke kenmerken rondom de screening, diagnose en onderliggende risicofactoren. Met concrete aanbevelingen wordt richting gegeven aan de behandeling in de praktijk.
Workshopronde 2
D. Continue Glucose Monitoring in hospital
Prof. dr. Christophe de Block
Omschrijving volgt.
E. Real Time CGM en pomptherapie
Prof. dr. Pieter Gillard
- Indicaties start pomp-CGM
- Voordelen van pomp-CGM
- Belgische data
- Interpretatie van pomp-CGM data
F. Diabetes en bot
Dr. Charlotte Verroken
Achtergrond over het verhoogde fractuur risico bij type 1 en 2 diabetes, onderliggende mechanismen, screenings- en behandelingsmodaliteiten.